Jablkovo - arašidová bezlepková bábovka

06.11.2022

Priznám sa, že už dlhšie som sa chystala upiecť niečo s arašidovým maslom. Tento osviežujúci recept na bábovku obsahuje aj kyselkavé jabĺčka, ktoré majú práve teraz svoju sezónu. Chuťová kombinácia ktorá verím, že ulahodí všetkým, je jemná a šťavnatá.

Suroviny (pre stredne veľkú formu, napr. Elišku):

  • 300 g očistené jablká / posekané na pyré
  • 80 g zmäknuté maslo
  • 70 g arašidové maslo
  • 200 g kryštálový cukor
  • 3 ks vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 6 g prášok do pečiva
  • 275 g bezlepková zmes na pečenie (množstvo múky závisí od šťavnatosti jabĺk, pridávajte postupne)
  • 1 g soľ
  • 2 g perníkové korenie

Postup

Zapnite rúru na 180°C a bábovkovú formu s objemom aspoň 2L, napr. Eliška vymažte zmäknutým maslom, prípadne aj vysypte zmesou, múkou či strúhankou (pečie sa pomerne dlho, okraje sa viac prepečú, stačí aj iba maslo).

Jablká očistite a rozmixujte ich na pyré.

Zmäknuté maslo a arašidové maslo vymiešajte spolu s cukrom do penista. 

Oddeľte žĺtky od bielkov. Primiešajte vaječné žĺtky  k maslovej pene a zapracujte. Vyšľahajte bielky na pevnú penu.

Do ďalšej misy postupne zamiešajte sypké suroviny : preosejte múku a prášok do pečiva, pridajte soľ a perníkové korenie. 

Postupne pridávajte múčnu zmes a jablkové pyré. Na záver primiešame opatrne rukou penu z bielkov pomocou varešky.

Vymazanú formu naplníme cestom, ideálne do cca 2/3 formy a pečieme pri 180°C asi 1h 15 min až 1h 20min. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom.

Upečenú bábovku vo forme nechajte ochladiť 10-20 min podľa teploty okolia, aby sa forma trochu ochladila a bábovka sa dala ľahko vyklopiť na mriežku, kde ju necháme vychladnúť.

Dobrú chuť :)


Naše ručne vyrábané bábovkové formy: