Jablkovo - arašidová bezlepková bábovka
Priznám sa, že už dlhšie som sa chystala upiecť niečo s arašidovým maslom. Tento osviežujúci recept na bábovku obsahuje aj kyselkavé jabĺčka, ktoré majú práve teraz svoju sezónu. Chuťová kombinácia ktorá verím, že ulahodí všetkým, je jemná a šťavnatá.
Suroviny (pre stredne veľkú formu, napr. Elišku):
- 300 g očistené jablká / posekané na pyré
- 80 g zmäknuté maslo
- 70 g arašidové maslo
- 200 g kryštálový cukor
- 3 ks vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
- 6 g prášok do pečiva
- 275 g bezlepková zmes na pečenie (množstvo múky závisí od šťavnatosti jabĺk, pridávajte postupne)
- 1 g soľ
- 2 g perníkové korenie
Postup
Zapnite rúru na 180°C a bábovkovú formu s objemom aspoň 2L, napr. Eliška vymažte zmäknutým maslom, prípadne aj vysypte zmesou, múkou či strúhankou (pečie sa pomerne dlho, okraje sa viac prepečú, stačí aj iba maslo).
Jablká očistite a rozmixujte ich na pyré.
Zmäknuté maslo a arašidové maslo vymiešajte spolu s cukrom do penista.
Oddeľte žĺtky od bielkov. Primiešajte vaječné žĺtky k maslovej pene a zapracujte. Vyšľahajte bielky na pevnú penu.
Do ďalšej misy postupne zamiešajte sypké suroviny : preosejte múku a prášok do pečiva, pridajte soľ a perníkové korenie.
Postupne pridávajte múčnu zmes a jablkové pyré. Na záver primiešame opatrne rukou penu z bielkov pomocou varešky.
Vymazanú formu naplníme cestom, ideálne do cca 2/3 formy a pečieme pri 180°C asi 1h 15 min až 1h 20min. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom.
Upečenú bábovku vo forme nechajte ochladiť 10-20 min podľa teploty okolia, aby sa forma trochu ochladila a bábovka sa dala ľahko vyklopiť na mriežku, kde ju necháme vychladnúť.
Dobrú chuť :)