Mandľová bábovka s marcipánom
Túto bábovku charakterizuje jemná mandľová a marcipánová chuť s jedinečnou arómou. Je to delikátny dezert, ktorý by si zaslúžil špeciálnu príležitosť na vychutnanie. Naša domáca realita je taká, že sa hodí na raňajky, desiatu, olovrant a zmizne veľmi rýchlo...
Nech sa páči tu je recept na menšiu formu, Emíliu.
Suroviny pre malú formu:
- 175 g kryštálový alebo trstinový cukor
- 3 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
- 160 g zmäknuté maslo
- 60 g marcipán
- 50 g mleté mandle
- 150 g hladká múka
- 6g alebo 1/2 prášok do pečiva
- štipka soli
- mandľová esencia a mandľové lupienky (nemusí byť)
Zapnite rúru na 180°C a bábovkovú formu poriadne vymažte zmäknutým maslom a vysypte mandľovými lupienkami. Pokiaľ ich nemáte, môžete klasicky vysypať múkou či strúhankou.
Marcipán si dajte na chvíľku do mrazničky, len aby stuhol a lepšie sa strúhal.
Zmäknuté maslo spolu s cukrom vymiešajte do penista. Potom primiešajte vaječné žĺtky a niekoľko kvapiek mandľovej esencie.
Postrúhajte marcipán na jemnom strúhadle, prípadne pokrájajte na menšie kúsky. Následne primiešajte do maslovej zmesi.
Do ďalšej misy si pripravte sypké suroviny : preosejte múku a prášok do pečiva. Postupne primiešajte do hlavnej masy.
Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ručne zamiešajte do cesta.
Vymazanú a vysypanú formu naplníme cestom a pečieme pri 180°C asi 55 - 65 min. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom. Test s čistou špajdlou nesklame :)
Upečenú bábovku vo forme nechajte ochladiť 10-20 min podľa teploty okolia, aby sa trochu ochladila a dala sa ľahko vyklopiť na mriežku, kde ju necháme vychladnúť.
Dobrú chuť :)