Tvarohová bábovka s citrónom a želé kúskami
Bábovka s tvarohom a citrónom je veľmi dobrá kombinácia chute a vône. Je to klasika, ktorou sa nedá nič pokaziť. Pridané želé kúsky sú ako čerešnička na torte, osviežia nielen farbou, ale svojou chuťou (s kvapkou rumu) nechajú vyniknúť svieže cesto. Ochutnajte :)
Suroviny (pre stredne veľkú formu, napr. Elišku):
- 200 g tučný tvaroh
- 210 g zmäknuté maslo
- 200 g kryštálový cukor
- 3 ks vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
- 6 g prášok do pečiva
- 210 g polohrubá múka
- štipka soli
- šťava a kôra z 1/2 bio citróna
- 80 g želé cukríky + asi 30 ml rumu/likéru
Postup
Zapnite rúru na 180°C a bábovkovú formu s objemom aspoň 2L napr. Eliška, vymažte zmäknutým maslom, prípadne aj vysypte múkou či strúhankou (stačí aj iba maslo).
Nakrájajte želé cukríky a zalejte ich rumom alebo likérom (upečením vyprchá), prípadne ak nechcete použiť alkohol je možné ho nahradiť džúsom alebo čistou vodou. Namáčanie v tekutine robíme preto, aby pri pečení nenasávali vodu z cesta.
Zmäknuté maslo vymiešajte spolu s cukrom do penista.
Oddeľte žĺtky od bielkov. Primiešajte vaječné žĺtky k maslovej pene a zapracujte. Vyšľahajte bielky so štipkou soli na pevnú penu.
Umyte citrón a nastrúhajte jeho kôru. Vyžmýkajte šťavu z polovice citróna. Zamiešajte s tvarohom a namočenými odkvapkanými želé kúskami. Pridajte do masy a dobre premiešajte.
V druhej mise zamiešajte múku s práškom do pečiva. Postupne pridávajte múčnu zmes.
Na záver primiešame opatrne rukou penu z bielkov pomocou varešky.
Vymazanú formu naplníme cestom, ideálne do cca 2/3 formy a pečieme pri 180°C asi 55- 60 min. Keď vrch začne hnednúť, prikryjeme ju alobalom. Test špajdlou pomôže určiť správny koniec, keď zostane suchá.
Upečenú bábovku vo forme nechajte ochladiť 10-20 min podľa teploty okolia, aby sa forma trochu ochladila a bábovka sa dala ľahko vyklopiť na mriežku, kde ju necháme vychladnúť. Pokiaľ ju nezjete hneď, vydrží prikrytá formou alebo v uzatvorenej nádobe aj 3 dni.
Dobrú chuť :)